• Locatari:

  • Sunt Denisa Ciobancan, fericita posesoare a Apartamentului 49, castigat la 6/49. Imi place cafeaua cu lapte si miere si sunt blogerita in devenire.
  • Cutiute

  • Cel mai mult v-a interesat

  • Cutiute arhivate

  • Anunțuri

El Che Guevara

Am observat poza lui Che Guevara pe insigne, tricouri,sepci,chiloti s.a.m.d … dar putina lume stie cine a fost el cu adevarat.  Am mai intrebat pe ici colo…pe cei care purtau insemnele lui… daca stiu cine este si raspunsurile m-au amuzat: Bob Marley; un reggaeman; Fidel Castro… sunt doar cateva exemple.

Daca te afli printre cei care nu stiu cine e El Comandante citeste mai departe.

Dr. Ernesto Rafael Guevara de la Serna se nastea acum aproape 80 de ani in Rosaria, Argentina. 

Porecla “Che” o primeste din copilarie de la tatal sau. “Che” este o expresie argentiniana traducandu-se: “hei, tu…”, “hei, prietene”.

In 1947 incepe sa calatoreasca pe motocicleta prin Chile, Peru, Columbia, Venezuela si Miami.

Atat gradul de Il Comandante, cel mai inalt din cadrul gherilei cat si Steaua José Martí [pe care Guevara o pune pe bereta sa neagra] le primeste de la Fidel Castro.

Timp de sase luni, in perioada cat este comandant al inchisorii Cabana sunt executati acolo cel putin 156 de prizonieri, în majoritate politici. Documentele vremii spun ca ar fii chiar cateva mii de victime.

Tot in 1959 e numit director al Bancii Centrale a Cubei, iar mai tarziu devine ministrul industriilor.

 In 1960, revista americana Times publica povestea lui Che supranumindu-l “Creierul lui Castro” si demonstrand ca tara este condusa de El Comandante. Castro este vizibil deranjat de faima pe care Guevara o acumuleaza si ii sugereaza un turneu prin statele socialiste. Che accepta sugestia prietenului sau pe care nu il poate suspecta de rele intentii.

Che implementeaza diferite reforme si hotaraste ca revolutia trebuie sa se extinda dincolo de grantilele Cubei.Isi petrece cativa ani pe drum, prin America de Sud, promovand revolutia si atacand imperialismul american. Revine în Cuba de cateva ori, dar de fiecare data Fidel il intampina cu rezerve.

Castro il roaga pe Che sa redacteze o scrisoare din care sa reiasa ca toate actiunile pentru implementarea revolutiei nu tin de Cuba, ci doar de persoana sa.

Scrisoarea este adresatã lui Fidel si poporului cubanez si urma a fi citita numai cu acordul lui Che. Castro da publicitatii scrisoarea fara acest acord.

Acesta scrisese: “Renunt la pozitia mea de lider al partidului cubanez, la postul de ministru, la gradul de maior, la cetatenia mea cubaneza. Legal, nimic nu mã mai apropie de Cuba. Eliberez Cuba de orice responsabilitate“.

Pe 9 octombrie CIA ordona asasinarea lui Guevara. Acesta moare în aceeasi zi în jurul pranzului, impuscat de patru ori în piept. Dupa unele marturii, Che ar fi spus cand a fost prins: “Sunt Che Guevara, nu ma omorati, valorez mai mult viu decât mort”.

Cert este ca, dincolo de calitati si defecte, Che Guevara este un persoanaj carismatic, devenit un semn al revoltei. Imaginea lui imprimata inregistreaza recorduri de vanzari, dupa unele surse fiind chiar cea mai downloadata imagine a tuturor timpurilor.

surse: http://ro.wikipedia.org/  ; http://www.fgmanu.net/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: